Инсталация

Публикувай отговор
Аватар
NecheB
Администратор
Администратор
Мнения: 353
Регистриран на: 06 Авг 2021, 22:20
Местоположение: Maidstone
Обратна връзка:

Инсталация

Мнение от NecheB »

1. Инсталация

phpBB 3.3 Proteus разполага с лесна за използване система за инсталация, която ще ви насочи през процеса на инсталиране.

След като сте разархивирали архива на phpBB3 и качили файловете на мястото, където искате да го инсталирате, трябва да въведете URL адреса във вашия браузър, за да отворите екрана за инсталация. Първият път, когато насочите браузъра си към URL адреса (например http://www.example.com/phpBB3), phpBB ще открие, че все още не е инсталиран и автоматично ще ви пренасочи към екрана за инсталация.
Изображение
ФИГУРА 1.1

[ВИДЕО УРОК] Как да инсталираме PHPBB
Уверете се, че файлът .htaccess в основната директория на папката на phpBB3 е включен при качването.

2. Въведение

Екранът за инсталация ви предлага кратко въведение в phpBB. Той ви позволява да прочетете лиценза, под който е пуснат phpBB 3.3 (General Public License) и предоставя информация за начините, по които можете да получите поддръжка. За да стартирате инсталацията, щракнете върху раздела INSTALL (вижте Фигура 1.1, "Въведение").
3. Изисквания

Списъкът с изисквания е първата страница, която ще видите след стартирането на инсталацията, ако ви липсват необходимите PHP разширения или имате грешно конфигурирани настройки на сървъра. phpBB 3.3 автоматично проверява дали всичко, което е необходимо за правилното му функциониране, е инсталирано на вашия сървър. За да продължите инсталацията, ще трябва да имате инсталиран PHP (минималният номер на версията е показан на страницата с изисквания), както и поне една налична база данни, за да продължите инсталацията. Важно е също така всички показани папки да бъдат налични и да имат зададени правилните разрешения. Моля, вижте описанието на всеки раздел, за да разберете дали те са опционални или задължителни за функционирането на phpBB 3.3. Ако всичко е наред, можете да продължите инсталацията, като щракнете върху бутона "Старт на инсталацията".
4. Данни за администратора

Сега трябва да създадете администраторски потребител. Този потребител ще разполага с пълни административни права и ще бъде първият потребител във вашия форум.
5 . Настройки на базата данни

Сега трябва да решите коя база данни да използвате. Вижте раздела Изисквания, за да получите информация относно поддържаните бази данни. Ако не знаете настройките на вашата база данни, моля, свържете се с вашия хостинг доставчик и ги поискайте. Няма да можете да продължите без тях. Необходими са следните данни:
  • ТИП НА БАЗАТА ДАННИ - базата данни, която ще използвате (например MySQL, SQL Server, Oracle).
  • СЪРВЪРНО ИМЕ ИЛИ DSN НА СЪРВЪРА НА БАЗАТА ДАННИ - адресът на сървъра на базата данни.
  • ПОРТ НА СЪРВЪРА НА БАЗАТА ДАННИ - портът на сървъра на базата данни (повечето време това не е необходимо).
  • ИМЕ НА БАЗАТА ДАННИ - името на базата данни на сървъра.
  • ПОТРЕБИТЕЛСКО ИМЕ И ПАРОЛА НА БАЗАТА ДАННИ - данните за вход, за достъп до базата данни.
Потребители на PostgreSQL: Използвайте "localhost" за свързване с локалния сървър чрез UNIX домейн сокет и "127.0.0.1" за свързване чрез TCP.

Потребители на SQLite: Въведете пълния път (абсолютен) към вашия файл на базата данни в полето DSN и оставете полетата за потребителско име и парола празни. За съображения на сигурност, уверете се, че файла на базата данни не се съхранява на място, достъпно през уеб.

Изображение
Екран за настройки на базата данни.
Не е необходимо да променяте настройката PREFIX FOR TABLES IN DATABASE, освен ако не планирате да използвате множество инсталации на phpBB в една база данни. В този случай можете да използвате различен префикс за всяка инсталация, за да гарантирате коректното им функциониране.

След като сте въвели вашите данни, можете да продължите, като кликнете върху бутона SUBMIT. В момента phpBB 3.3 ще тества и потвърждава въведените от вас данни.

Ако видите грешка "COULD NOT CONNECT TO THE DATABASE" (НЕМОЖЕ ДА СЕ СВЪРЖЕ С БАЗАТА ДАННИ), това означава, че не сте въвели правилно информацията за базата данни и phpBB не може да се свърже. Уверете се, че всичко, което сте въвели, е в правилния ред и опитайте отново. Ако не сте сигурни за настройките на вашата база данни, моля, свържете се с вашия хост.
Запомнете, че потребителското име и паролата на базата данни са чувствителни към големи и малки букви. Трябва да използвате точните данни, които сте настроили или получили от вашия хост.
Ако вече сте инсталирали друга версия на phpBB в същата база данни със същия префикс, phpBB ще ви уведоми и ще трябва просто да въведете различен префикс за базата данни.
6 . Файл за конфигурация

В този етап phpBB автоматично ще опита да запише файла за конфигурация. Форумът се нуждае от този файл, за да функционира правилно. Той съдържа всички настройки на базата данни и без него phpBB няма да може да получи достъп до базата данни.

Обикновено автоматичното записване на файл за конфигурацията работи добре. Но в някои случаи това може да не успее поради грешни права на файловете, например. В този случай трябва да качите файла ръчно. phpBB ще ви поиска да ИЗТЕГЛИТЕ файлът config.php и ще ви каже какво да правите с него. Моля, прочетете инструкциите внимателно. След като качите файла, щракнете върху "ГОТОВО" (DONE), за да продължите към последния етап. Ако "ГОТОВО" ви връща към същата страница като преди и не показва съобщение за успех, значи не сте качили файла правилно.
7 . Разширени настройки

Следващите няколко раздели ви позволяват да зададете някои по-професионални параметри на конфигурацията на форума. Те са опционални и винаги можете да ги промените по-късно, ако желаете. Ако не сте сигурни какво означават тези настройки, можете да ги пропуснете и да продължите към последния етап, за да завършите инсталацията.
8 . Финални стъпки

В края на инсталацията можете да зададете езика по подразбиране за вашия форум, заглавие и кратко описание. В стандартната (основна) инсталация на phpBB 3.3 включваме само английски [GB]. Можете да изтеглите други езици от www.phpbb.com и да ги добавите по-късно.

Български превод може да свалите от ТУК!

След кликване върху "ИЗПРАТИ" (SUBMIT) ще се появи лента за напредък, която ще се актуализира със статуса на инсталацията на форума. Моля, имайте търпение, тъй като това може да отнеме няколко момента.

Ако инсталацията е успешна, вече можете да използвате връзката към "ПАНЕЛА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА АДМИНИСТРАЦИЯТА" (ACP). Честито, успешно инсталирахте phpBB 3.3. Но все още предстои много работа!

Ако не успеете да инсталирате phpBB 3.3, въпреки че сте прочели това ръководство, моля, разгледайте раздела за поддръжка, за да видите къде можете да поискате допълнителна помощ.

В момента, ако надграждате от phpBB 2.0 или phpBB 3.0, трябва да се обърнете към ръководството за надграждане, за да получите допълнителна информация. В противен случай трябва да изтриете директорията за инсталиране от вашия сървър, тъй като ще можете да достъпите само панела за управление на администрацията, докато тя е налична.
9 . Подкрепа на организацията phpBB

При първото посещение на ACP след инсталирането на phpBB, ще се появи екран, който предоставя начини, по които можете да помогнете на организацията phpBB.

ИЗПРАЩАНЕ НА СТАТИСТИКА - Изпраща ни информация за вашия сървър, като версията на PHP, избрания тип база данни, някои PHP настройки и други... Всички чувствителни данни са премахнати. Като щракнете върху връзката "ПОКАЗВАНЕ НА ДЕТАЙЛИ" (SHOW DETAILS), можете да видите точно каква информация ще бъде изпратена. Тази информация помага за вземането на проектни решения за бъдещите версии на phpBB.

VIGLINK - Тази опция добавя реферални кодове към определени връзки, публикувани на вашия форум от вашите потребители. Когато се предприемат определени действия по тези връзки (като например закупуване на продукт от публикувана връзка към Amazon), VigLink получава комисионна сума, от която част е дарение към проекта phpBB. Тези средства ще бъдат използвани за допълнителното развитие на phpBB. Също така, можете да изберете да използвате собствената си VigLink акаунт, като щракнете върху "КОНВЕРТИРАНЕ НА АКАУНТ" (CONVERT ACCOUNT) под VIGLINK НАСТРОЙКИТЕ в раздела ЗАДАВАНЕ НА КОНФИГУРАЦИЯТА НА ФОРУМА в Административния контролен панел.

И двете действия са опционални и няма да бъдат активирани без вашето изрично съгласие. Ако напуснете тази страница без да натиснете "ИЗПРАТИ" (SUBMIT), опциите ще бъдат деактивирани. Ако желаете да активирате или деактивирате тези опции по-късно, можете да го направите чрез страницата "ПОМОГНЕТЕ НА PHPBB" в Административния контролен панел под СЕРВЪРНА КОНФИГУРАЦИЯ.

Запомнете, че и двете действия са опционални и няма да бъдат активирани без вашето изрично съгласие. Ако искате да включите или изключите тези опции по-късно, можете да го направите чрез страницата "ПОМОГНЕТЕ НА PHPBB" в Административния контролен панел под СЕРВЪРНА КОНФИГУРАЦИЯ.

Вашата подкрепа е от съществено значение за продължаването на развитието на phpBB. Благодарим ви за вашия принос!
Подкрепете ни, като направите дарение
Искаш форум? Трябват ти хостинг и домейн? Мога да уредя всичко от което се нуждаеш! Свържи се с мен за допълнителна информация и цени!
Изображение
Хостинг и Домейни на % ТОП Цени, Планове от 2.90 лв. | Jump.bg!
Публикувай отговор

Създайте акаунт или влезте, за да се присъедините към дискусията

Трябва да сте член, за да публикувате отговор

Създайте акаунт

Не сте член? Регистрирайте се, за да се присъедините към нашата общност
Членовете могат да стартират свои теми и да се абонират за теми
Безплатно е и отнема само минутка

Регистрация

Влезте

Обратно към “Ръководство за стартиране”